در روز دوشنبه، 30 شهریور 1394 ملاقاتی بین هیأتی از دانشگاه واسدا ژاپن و مسئولان دانشگاه الزهرا (س)، واقع در محل جلسات ریاست دانشگاه صورت گرفت و در این دیدار هردو طرف به بیان دیدگاهها، زمینههای موجود همکاری و گسترش آنها پرداختند. در این دیدار که با حضور نمایندگان هردو طرف به انجام رسید دکتر خزعلی رئیس دانشگاه دکتر مرندی رئیس دفتر همکاریهای علمی و بینالمللی دانشگاه، دکتر مهناز امیرخانی معاون دانشجویی دانشگاه، دکتر شریف آبادی رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دکتر وزیری مدیر گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی و دکتر مهران و دکتر ماهروزاده از اعضای هیات علمی از سوی دانشگاه الزهرا حضور داشتند. از دانشگاه واسدا نیز دکتر ساکورای، رئیس سازمان مطالعات منطقهای اسلامی دانشگاه واسدا، و استاد و عضو هیأت علمی آموزش و تحقیقات بینالمللی، آقای اوسوکورا از اداره امور بینالملل و خانم شیمااوکا از مرکز راهبردهای پژوهشی دانشگاه ژاپنی حضور داشتند. دانشگاه غیردولتی واسدا (Waseda University) ، واقع در توکیو ژاپن، با حدود 140 سال تجربهی کار آموزشی و پژوهشی، کار خود را در اکتبر سال 1882 آغاز نموده است و اکنون در میان برترین دانشگاههای ژاپن جای دارد. همچنین در این دیدار که به کوشش سفارت ایران و وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری برگزار شده بود، دکتر شجاعالدینی نیز به عنوان نماینده قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری حضور داشت.
در ابتدای این جلسه بروشوری از دانشگاه الزهرا به همراه اطلاعات رشتههای موجود در اختیار مهمانها قرار گرفت و دکتر مرندی به ارائهی معرفی مختصری از دانشگاه الزهرا، دانشکدهها و برنامههای آموزشی دانشگاه الزهرا پرداخت. به گفتهی او دانشگاه الزهرا، که دانشگاهی جامع مخصوص دختران است، در میان برترین دانشگاههای ایران قرار دارد و از میان هزار دانشجوی این دانشگاه حدود 40 درصد را دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری تشکیل میدهند. وی با اشاره به اهداف دانشگاه الزهرا در ارتقای سطح علمی و گسترش برنامههای آموزشی آن، در مورد گسترش همکاریهای علمی و بینالمللی این دانشگاه ابراز امیدواری نمود.
در ادامه، رئیس سازمان مطالعات منطقهای اسلامی دانشگاه واسدا، خانم دکتر ساکورای که پیش از این برای گذراندن فرصت مطالعاتی خود به مدت نه ماه در دانشگاه الزهرا حضور و با دانشکدهی علوم تربیتی و روانشناسی همکاری داشته به ارائهی گزارشی اجمالی دربارهی حوزهی پژوهشی خود، جامعهشناسی تطبیقی، و معرفی سازمان مطالعات منطقهای اسلامی دانشگاه واسدا پرداخت. به گفتهی وی، سازمان مذبور در ده سال گذشته مشغول انجام پروژهای ملی به نام پروژهی ملی مطالعات منطقهای اسلامی بوده است و کشورهای مالزی، پاکستان و امارات متحدهی عربی شرکای بینالمللی این دانشگاه هستند. وی ابراز امیدواری نمود تا بتوان ایران را نیز به لیست این اعضا افزود. او همچنین با اشاره به پتانسیل بالقوهی این سازمان اضافه نمود: « سازمان مطالعات منطقهای دانشگاه واسدا تا کنون اقدام به ترجمهی متون اسلامی بسیار قدیمی از عربی به ژاپنی نموده است و چندی پیش در این باره نمایندهای از سوی ایشان نیز به شورای مجلس اسلامی ایران ارسال شده است.» دکتر ساکورای پس از اشاره به قدمت 140 سالهی دانشگاه واسدا از عدم تمایل دولت کنونی ژاپن به حمایت از علوم انسانی صحبت کرده و افزود امیدواریم با گسترش همکاریهای بینالمللی و ارائهی نتایج مطلوب بر این مشکل فایق آییم.
دکتر ساکورایی در ادامه افزود: «هماکنون یک سوم از دانشجویان و یک سوم از اساتید دانشگاه واسدا را افراد غیرژاپنی تشکیل میدهند و پس از بازگشت از دانشگاه الزهرا و انتصاب به عنوان رئیس سازمان، با توجه به روند رو به رشد دانشجویان بینالمللی، با دفتر بینالملل خود صحبتهایی را انجام دادم و اکنون ما در داخل دانشگاه یک نمازخانه داریم و در یک یا دو اغذیه فروشی به دانشجویان غذای حلال ارائه میکنیم.»
در ادامهی این جلسه خانم شیمااوکا از مرکز راهبردهای پژوهشی دانشگاه واسدا به ارائهی آماری از دانشگاه پرداخت. به گفتهی وی: « دانشگاه جامع واسدا تمامی رشتهها به جز رشتههای علوم پزشکی را به دانشجویان ژاپنی و غیرژاپنی ارائه میکند. در حال حاضر 50 هزار دانشجو مشغول به تحصیل، 5400 عضو هیأت علمی، و دوازده هزار کارمند دارد و همچنین در میان 600 هزار فارغالتحصیل این دانشگاه در سالهای گذشته چهرههای مهمی در عرصههای سیاسی، اقتصادی، صنعت و غیره مشغول به فعالیت هستند.» وی در ادامه گفت: « این دانشگاه در سال 204 به عنوان دانشگاه برتر در انجام برترین پروژهی دانشگاهی جهان انتخاب شد و در حال حاضر 450 دانشگاه در 79 کشور جهان با دانشگاه واسدا مشغول همکاری است.»
این جلسه با توضیحات آقای اوسوکورا، هماهنگکنندهی اداره امور بینالملل دانشگاه واسدا ادامه یافت. وی با ارائهی خلاصهای از برنامههای موجود برای دانشجویان و اساتید بینالمللی ابراز امیدواری نمود با استفاده از این امکان بتوان همکاریهای علمی و پژوهشی گستردهای بین دو کشور برقرار گرد. اولین برنامه معرفی شده از سوی او مربوط به اساتید دانشگاهی است که در صورت تمایل میتوانند با تقبل هزینههای مربوط به اقامت خویش به مدت یک سال و به عنوان Visiting Staff از امکانات این دانشگاه در ژاپن استفاده نمایند. برنامهی دوم فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد را در بر میگیرد که میتوانند در صورت تمایل با مراجعه به سایت دانشگاه واسدا به آدرس www.waseda.jp/top/en از شرایط آن مطلع گردند. همچنین در برنامهی سومی که وی در مورد آن به صحبت پرداخت، دانشجویان دانشگاه الزهرا میتوانند در قالب تحقیق بینالمللی مشترک به انجام پروژهی مشترک با دانشجویان دانشگاه واسدا بپردازند، هزینههای این سمینار مشترک توسط دانشگاه واسدا پرداخت خواهد شد. طرح آخری که وی به آن اشاره نمود به مسئولان بینالملل دانشگاه واسدا پیشنهاد شده است و در صورت تصویب آنها و امضای تفاهم نامه بین طرفین از فروردین سال آینده به اجرا در خواهد آمد و طی آن یک دانشجو از دانشگاه الزهرا طی برنامهی تبادل دانشجو به جای یک دانشجو از دانشگاه واسدا بین دو دانشگاه جابهجا شده و به تحقیق میپردازند. در این نشست تفاهمنامهی تنظیم شده از دو سوی هر دو دانشگاه برای امضا توسط طرف ژاپنی به این کشور فرستاده شد. لذا هر دو طرف بر این نکته اذعان نمودند که امیدوارند همکاریهای دو طرف در سطح این تفاهمنامه باقی نمانده و گسترش بیابد.
دکتر خزعلی نیز در این جلسه پس از خوشامدگویی به مهمانان به اهمیت توسعهی ارتباطات بینالمللی و عملیاتی شدن تفاهمنامهها اشاره کرد. وی همچنین ضمن تشکر از ابراز همدردی مهمانان با درگذشت آیتالله خزعلی، خاطرهای را دربارهی سفر ایشان به ژاپن بازگو کرد. به گفتهی وی مرحوم خزعلی با اشاره به پشتکار و همت مردم ژاپن و استفادهی بهینه از وقتهای مرده همواره بر استفادهی صحیح از وقت تاکید کرد و خود ایشان با تکیه بر این اعتقاد، کتاب نهجالبلاغه را طی دو سال تنها با استفاده از زمانهای مردهی طول روز حفظ کرده بود. وی در پایان صحبتهای خود از جوانان ایران به عنوان سرمایههای ملی یاد کرده و اظهار امیدواری نمود که دانشگاههای ایران که مظاهر این سرمایهها هستند بتوانند با گسترش همکاریها به آنها کمک کنند.
این مراسم با اهدای هدایایی از دانشگاه الزهرا به مهمانان ژاپنی به پایان رسید. طرف ژاپنی نیز به رسم یادبود هدیهای را به دانشگاه الزهرا اهدا نمودند. پس از پایان جلسه، هیات مهمانان ژاپنی با همراهی مدیر و همکاران دفتر امور بینالملل دانشگاه برای آشنایی بیشتر با دانشگاه الزهرا در محوطه آن قدم زده و با دانشکدهها و امکانات دانشگاه آشنا شدند. در ادامه نیز این هیأت برای صرف عصرانه به همراهی دکتر مرندی و کارمندان دفتر بینالملل به رستوران سنتی ترمه واقع در ضلع جنوبی دانشگاه رفتند.