در راستای عملیاتی سازی تفاهمنامه امضا شده بین دانشگاه الزهراء (س) و جامعه الاسلامیه نجف اشرف همایش علمی بینالمللی مشترک با عنوان "شیوههای سنتی و نوین پژوهش در حوزه قرآن، ادبیات و نقد ادبی" بهصورت حضوری و مجازی در تاریخ 9 شهریورماه 1401 برگزار گردید. آیین افتتاحیه همایش صبح روز چهارشنبه 9 شهریور همزمان بهصورت حضوری و مجازی در دانشگاه اسلامی نجف و دانشگاه الزهراء با تلاوت آیاتی از قرآن کریم و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و سرود ملی جمهوری عراق آغاز شد.
دکترفریده حقبین رئیس دانشگاه الزهراء نیز ضمن خیرمقدم به شرکتکنندگان در همایش بر اهمیت و نقش زبان عربی در طول تاریخ اسلام و نقش تالیفات قرانی ،علمی وادبی دانشمندان ایرانی به زبان عربی در تمدن سازی اسلامی تأکید نمود. وی ضمن اشاره به شعار این همایش با عنوان "زبان عربی وجهه تمدنی مسلمانان"، برگزاری همایش مشترک بین دو دانشگاه با عنوان شیوههای سنتی و نوین پژوهش در حوزه قرآن، ادبیات و نقد ادبی را گامی در جهت توسعه پژوهشهای قرآنی و ایجاد ارتباط علمی بین پژوهشگران جهان اسلام وتحکیم وحدت امت اسلامی معرفی کرد.
دکتر عمار سلامی رئیس دانشگاه اسلامی نجف ضمن خیرمقدم به شرکتکنندگان همایش بین المللی مشترک بین دو دانشگاه بر اجرایی سازی تفاهمنامههای همکاری با دانشگاههای ایران برای تداوم و استمرار ارتباطات علمی و دانشگاهی بین ایران و عراق تأکید کرد و آن را فرصتی مناسب و مغتنم برای ارتباط و حضور پژوهشگران از کشورهای مختلف و تحکیم روابط دوستانه بین دانشگاهیان کشورهای جهان اسلام قلمداد نمود.
پس از مراسم افتتاحیه نشستهای علمی همایش در هر دو دانشگاه بهصورت حضوری و مجازی به زبان عربی تشکیل شد. دو نشست علمی در دانشگاه اسلامی نجف و دو نشست علمی در دانشگاه الزهراء برگزار گردید و پژوهشگران از کشورهای مختلف (ایران، عراق، لبنان، سوریه، الجزایر، تونس، فلسطین) به ارائه مقالات خود پرداختند.
آئین اختتامیه این همایش بهصورت مجازی با سخنرانی دکتر رستم پورملکی دبیر علمی همایش، دکتر هادی تمیمی دبیر اجرایی و دکتر فاطمه السلامی عضو کمیته علمی همایش از دانشگاه اسلامی نجف برگزار شد.
دکتر رستم پورملکی ضمن تشکر از همه دستاندرکاران اعم از اعضای کمیتههای علمی، مشورتی و اجرایی به ویژه دکتر هادی تمیمی، دکتر فاطمه سلامی و دکتر زهرا فرید دبیر ایرانی کمیته اجرایی، از همراهی دکتر فاطمه اکبری زاده و دیگر اعضای گروه زبان وادبیات عربی و مساعدت مدیریت همکاریهای علمی بینالمللی و معاونت پژوهشی، روابطعمومی و دانشکده ادبیات دانشگاه الزهراء تقدیر و تشکر نمود و سطح علمی مقالات ارائه شده را بسیار خوب ارزیابی کرد. وی تنوع مقالات دریافتی در هر چهار محور همایش و استقبال قابل توجه استادان ودانشجویان را نشاندهنده فراهم بودن زمینههای علمی همکاری بین دانشگاههای جهان اسلام، بهویژه دانشگاه های ایرانی و عراقی دانست.