دو تن از شخصیت های فعال فرهنگی بوسنی و هرزگوین، دکتر آملافوچو و دکتر فارس فوچو که با دعوت و میزبانی موسسه فرهنگی فرزندان روح اله به کشورمان سفر کرده اند، صبح روز یکشنبه 18 تیرماه 1402 در محل پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا با دکتر لیلا تاجیک، مدیر همکاری های علمی بین المللی دانشگاه الزهرا، دکتر بتول مشکین فام، رئیس پژوهشکده زنان و اعضای هیات علمی این پژوهشکده ملاقات و گفت و گو نمودند. دکتر لیلا تاجیک، مدیر همکاری های علمی بین المللی دانشگاه الزهرا، در آغاز نشست با خوشامدگویی به میهمانان به معرفی دانشگاه الزهرا پرداخت و گفت: متاسفانه به نظر می رسد علیرغم وجود اشتراکات متعدد به ویژه در زمینه مذهبی بین دو کشور، همکاری های دانشگاهی زیادی انجام نشده است. این در حالی است که اشتراکات موجود و توانمندی های دو کشور می تواند زمینه خوبی برای همکاری های علمی دانشگاهی باشد. دکتر تاجیک افزود: به طور خاص موضوع زن و خانواده که در سال های اخیر مورد توجه کشورهای در حال توسعه قرار دارد و توانمندسازی زنان در زمینه های مختلف، می تواند موضوع خوبی برای همکاری بین دانشگاه های ایران و بوسنی باشد. به همین دلیل امروز این نشست را در خدمت ریاست و همکاران محترم پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا برگزار می کنیم.
پس از سخنان آغازین مدیر همکاری های علمی بین المللی دانشگاه الزهرا، فیلم معرفی دانشگاه الزهرا به زبان انگلیسی به نمایش درآمد و بسیار مورد توجه میهمانان بوسنیایی قرار گرفت. دکتر آملا فوچو ضمن اظهار شگفتی از پیشرفت های دانشجویان دختر در ایران گفت: دولت ایران حامی پروژه های مربوط به پیشرفت زنان است. کشور بوسنی و هرزگوین ترکیب چند قومیت است ولی اکثریت با مسلمانان است. وی افزود: ما به عنوان زنان مسلمان وظیفه تربیت کودکان را برعهده داریم. آموزش عالی زنان نقش مهمی در ارتقاء سطح خانوادگی و اجتماعی زنان دارد. یکی از مسئولیت های من به واسطه حضور در موسسه جوانان مسلمان، ارتقاء سطح علمی دختران مسلمان است. متاسفانه کشور ما تحت فشار زیادی از سوی غرب قرار دارد. حدود 30 سال پیش جنگ وحشتناکی در کشور ما رخ داد. قتل عام مسلمانان منجر به مهاجرت آنان شد. امروز حمایت از زنان مسلمان یکی از وظایف اصلی ماست.
سپس دکتر فارس فوچو که دارای تخصص جراحی پلاستیک و دندانپزشکی و استاد دانشگاه است، گفت: مردم ایران بسیار باهوش هستند. پیشرفت های علمی بسیاری در ایران علیرغم تحریم جهانی اتفاق افتاده است و شما استقلال و عدم وابستگی به غرب را به اثبات رسانده اید.
دکتر تاجیک در ادامه با اظهار خوشوقتی از وجود سازمان جوانان مسلمان در بوسنی گفت: ما آماده هر نوع همکاری در خصوص توانمندسازی زنان با سازمان جوانان مسلمان بوسنی هستیم. برگزاری وبینارها، کارگاه ها و دوره های آموزشی در زمینه های مختلف و پذیرش دانشجویان دختر در دانشگاه الزهرا و همچنین آموزش زبان فارسی به صورت برخط، و برگزاری نمایشگاه های فرهنگی مشترک در ایران و بوسنی محورهای اصلی پیشنهادهای ما برای همکاری علمی است.
در ادامه دکتر مشکین فام، رئیس پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا ضمن خوشامدگویی به میهمانان، و بزرگداشت مردم مظلوم بوسنی و طلب مغفرت برای قربانیان مسلمان و غیرمسلمان، تاریخچه مختصری از تاسیس دانشگاه الزهرا به عنوان مرکز آموزش عالی ویژه دختران بیان نمود. دکتر مشکین فام در ادامه به معرفی پژوهشکده زنان پرداخت: پژوهشکده زنان حدود 25 سال پیش با هدف انجام پژوهش های نظری و کاربردی و ارائه راه حل برای بهبود وضعیت زنان و خانواده در کشور تاسیس شده است. وی افزود: در حال حاضر 10 عضو هیات علمی داریم که شبانه روز در حال انجام مطالعات زنان و خانواده در زمینه های روانشناسی و علوم تربیتی، خانواده درمانی و مطالعات علوم اجتماعی و توسعه و نیز سلامتی و مبارزه با بیماریهای زنان هستند. در نظر است با افزایش اعضای هیات علمی در آینده این پژوهشکده به پژوهشگاه مطالعات زنان ارتقا یابد.
دکتر مشکین فام ادامه داد: ما هم اکنون در پژوهشکده زنان یک کتابخانه تخصصی زنان و خانواده و یک آزمایشگاه فعال بیومدیکال مشغول به فعالیت تحقیقاتی در زمینه مبارزه با سرطان های زنان داریم. علاوه بر این ها دو مجله علمی پژوهشی توسط پژوهشکده زنان منتشر می شود که نتایج مطالعات انجام شده در خصوص مسائل زنان را در سطح خوبی منتشر می نماید. دکتر مشکین فام در ادامه از رونمایی پایگاه اطلاعاتی زن و خانواده با بیش از نیم میلیون رکورد اطلاعاتی در زمینه مطالعات زنان و خانواده خبر داد. وی افزود: اطلاعاتی در مورد زنان ایرانی مولف، مترجم و ویراستار، کتاب ها و مقالات موجود با موضوع زنان و خانواده، زنان سرآمد، طرح های پژوهشی انجام شده در زمینه زنان و خانواده، اولویت های پژوهشی زنان، حقوق و قوانین زنان و خانواده، معرفی سایر مراکز تحقیقاتی و نشریات تخصصی مربوط به زنان و خانواده، و پایان نامه ها و رساله های دانشجویی با موضوع زنان و خانواده در این پایگاه اطلاعاتی در اختیار علاقه مندان و محققان قرار گرفته است. دکتر مشکین فام در پایان گفت: همچنین مجوز تاسیس دانشکده مطالعات زنان و خانواده در دانشگاه الزهرا اخیرا از وزارت متبوع کسب گردیده است.
سپس اعضای هیات علمی و کارشناسان پژوهشی پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا یک یک به معرفی خود پرداختند و زمینه های تخصصی مربوط به خود را بیان نمودند. دکتر مشکین فام پیشنهاد داد یکی از شماره های آینده مجله علمی پژوهشی پژوهشکده زنان به چاپ مقالات مربوط به وضعیت و مسائل زنان مسلمان بوسنیایی اختصاص یابد.
در پایان نشست، هدایای یادبودی توسط مدیر همکاری های علمی بین المللی و رئیس پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا به میهمانان بوسنیایی اهدا گردید. سپس هیات میهمان پس از بازدید از آزمایشگاه بیومدیکال پژوهشکده زنان، برای صرف ناهار به رستوران سنتی ترمه دانشگاه الزهرا هدایت شدند.