نهم و دهم اسفند ماه ۱۳۹۶ در سالن همایش های بین المللی دانشگاه الزهراء (س)؛ همایش بین المللی طراحی (تعامل طراحی صنعتی و معماری داخلی) به همت دانشگاه الزهراء (س)، جامعه مهندسان معماری داخلی و موسسه هنرهای کاربردی آفام و با همکاری سایر ارگان های دولتی، دانشگاه ها و شرکت های طراحی (سازمان زیباسازی شهر تهران، سازمان نظام مهندسی ساختمان، شورای ملی مبلمان و دکوراسیون ایران و صنایع وابسته، مجموعه هگتا (۱۰۰ هتل ۱۰۰ کسب و کار)، شرکت آزما سازه بتن، آکادمی دیزاین بعد سوم، آتلیه طراحی رسمه، شرکت طراحی ویرتاس مالزی، دانشگاه یو ام مالزی، دانشگاه فلورانس ایتالیا، دانشگاه میلان ایتالیا، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، دانشگاه علم و فرهنگ، دانشکده فنی انقلاب اسلامی، موسسه آموزش عالی معماری و هنر پارس، گزارشگر طراحی صنعتی، انتشارات وارش و سایر حامیان رسانه ایی و معنوی) از ساعت ۹ با حضور مدیر محترم همکاری های علمی و بین المللی دانشگاه الزهراء (س) سرکار خانم دکتر حناچی، معاون محترم همکاری های علمی و بین المللی دانشگاه الزهراء (س) جناب آقای دکتر جوانی، ریاست محترم دانشکده هنر دانشگاه الزهراء (س) سرکار خانم دکتر کاتب، رئیس محترم جامعه مهندسان معماری داخلی جناب آقای دکتر محسنی، عضو شورای عالی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و مدیر عامل شرکت هگتا جناب آقای دکتر ابراهیم بایسلامی، معاون محترم فنی و خدمات بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و معاون شورای ملی مبلمان، دکوراسیون و صنایع وابسته جناب آقای دکتر علیخانی، معمار برجسته فلسفه ایرانی جناب آقای مهندس بیژن شافعی، سردبیر محترم ماه نامه اذر تریبون جناب آقای اسماعیل زاده، سر دبیر محترم مجله آذین،مدیر عامل محترم استودیو خلاقیت رایان آقای مهندس ارشدی، آقای دکتر استفانو فولسا مدیر دانشکده معماری داخلی دانشگاه فلورانس، آقای دکتر سالواتور جان لیوتا استاد دانشگاه بروکسل، خانم دکتر فابین لوییت استاد دانشگاه سوربن فرانسه و سایر اساتید رشته طراحی صنعتی، معماری و معماری داخلی از دانشگاه تهران، هنر، علم و صنعت، علم و فرهنگ، شهید بهشتی، مدرس و طراحان به نام در حوزه های طراحی داخلی و دکوراسیون و طراحی مبلمان، شرکت ها و انجمن ها در حوزه های طراحی، مبلمان و تجهیزات خانگی برگزار شد.
افتتاحیه همایش با قرائت آیات کلام الله مجید و سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز شد، پس از آن سرکار خانم دکتر کاتب رئیس محترم دانشکده هنر، پس از خوش آمدگویی به حاضرین کنفرانس و تشکر از برگزار کنندگان این برنامه به عنوان حرکتی بزرگ در سطح کشور و منطقه اشاره نمودند و اظهار امیدواری کردند که این نشست و همایش تحولی را در ایجاد ایده های مشترک و نو فرآهم آورد. وی افزود: با توجه به آثار و مقالات دریافت شده متوجه خواهیم بود که مسیر بس طولانی جهت تعامل این دو رشته داریم و با تلاش و شروع حرکت می توان امیدوار بود که طراح های داخلی و طراحی صنعتی باعث رشد خواهد شد. تمامی طراحی ها دارای فسلفه هستند و تمام خطوطی که در معماری توسط طراحان کشیده می شود دارای دلایل عمیقی هستند. اگر بتوانیم در طراحی ها معماری داخلی و طراحی صنعتی بتوانیم از هنر سنتی و مدرن استفاده کنیم، باعث رضایت مخاطبان خواهیم شد. همچنین ایشان اظهار امیدواری فرمودند که دانشگاه الزهراء (س) با خلاقیت بانوان و دختران این سرزمین بتواند پایه گذار این تحول و نوآوری و تعامل دو رشته طراحی صنعتی و معماری داخلی و تلفیق آن با هنرهای سنتی در دانشکده هنر دانشگاه الزهراء (س) باشد. همچنین اظهار امیدواری نمودن که در دومین همایش تعامل معماری داخلی و طراحی صنعتی شاهد تعداد بیشتر مقاله و اثر و حمایت تمامی دانشگاه ها باشیم.
جناب آقای دکتر ابراهیم بایسلامی عضو شورای عالی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و مدیرعامل هگتا، آن چیزی که در ادبیات تحول و توسعه کشور مطرح است، جهانی شدن است و گفتند: در عصری که فناوری اطلاعات و باز تولید اطلاعات مطرح است چالش های هویتی و ماهیتی حائز اهمیت است. وی افزود: در پس از جهانی شدن؛ تحول های مهمی در شیوه های تولیدی و روابط اجتماعی و المان های هنری اتفاق افتاده است، که سرعت اطلاعات و دسترسی به آن زاویه های دیگری را به ما نشان میدهد. طراحی و دیزاین فوق العاده اهمیت دارد و آنچه که طراحی می شود ماه عسل دانش ای است که در ذهن ماه وجود دارد. این کنفرانس مقدمه بسیار خوبی برای اهمیت رسیدن به طراحی های گذشته و طراحی معماری داخلی براساس رشد گردشگری و تعامل با صنعت گردشگری است. دکتر ابراهیم بایسلامی ادامه داد: ما باید با طراحی، هنر و دانش تفاوت ها را درفرهنگ خود ایجاد کنیم و باعث تاثیر آن در جامعه باشیم و در جهانی شدن هویت خودمان را حفظ کنیم. همچنین ایشان ادامه دادند: هنر باید منجر به ثروت شود.
جناب آقای دکتر علیخانی معاون محترم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به نقش اقتصاد و پیوند طراحی با صادارت در حوزه طراحی صنعتی و طراحی مبلمان اشاره کردند. ایشان به سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساس و سند چشم انداز ۱۴۰۴ و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی اشاره نمودند و بیان کردند همگی به این دلیل تدوین شده اند که ما را به رسیدن به مسیر راه کشور نزدیک نماید. اقتصادی شدن کالا ها و مردمی شدن اقتصاد نقش پر رنگی دارد و موضوع مهمی که باید به آن رسیدگی کرد فاصله زیاد بین دانشگاه و صنعت و کسب و کار و بازار است. از جمله نهادهایی که می تواند بین دانشگاه و صنعت باشد تشکل ها است. تشکل مبلمان و دکوراسیون ایران و جامعه معماری داخلی می تواند نقشی در این ارتباط داشته باشد و باعث تعامل حوزه های مبلمان و دکوراسیون داخلی باشد. همچنین ایشان بیان نمودند که دو حوزه مهم را باید بیشتر به آن ها توجه کرد، یکی طراحی و دیگری صادرات محصولات است.
بعد از استراحت ۲۰ دقیقه ایی، جناب آقای دکتر محسنی رئیس همایش با ارائه هدف تشکیل شورای سیاست گذاری و اجرای این همایش پرداختند. همچنین ایشان گفتند: همپوشانی صنعت و طراحی از اهداف جامعه است. اگر دوره های مختلف صنعتی شدن را بررسی کنیم می توانیم الگوهای مناسبی را برای پیشرفت پیدا و باعث صنعتی شدن ایران شویم. برای مثال می توان از گروه طراحی ورک بوند در آلمان اشاره کرد که کار آن ایجاد گردهمایی بین طراح، صنعت گر، تولید کننده و ... بود، اشاره کرد که بعد از ۳۰ سال توانستند به اهداف خودشان با پشتوانه هنر برسند. همچنین ایشان گفتند: طراحان، طراح هستند و می توانند هم طراحی معماری و هم طراحی مبلمان و طراحی صنعتی انجام دهند؛ ارتباط بین معماری داخلی و طراحی صنعتی می تواند پشتوانه طراحی و ارتباط آن با صنعت باشد. دکتر محسنی به طراحی ایرانی اشاره کردند و گفتند در آغاز راه هستیم.
جناب آقای سالواتور جان لیوتا به مدت ۳۰ دقیقه در مورد اقدام فرهنگ سنتی و تکنولوزی های مدرن در طراحی داخلی سخنرانی نمودند. ایشان در ابتدا به نوآوری، صنعت و متریال و سفارش سازی بیان نمودند و سپس به تعدادی از نمونه های طراحی های انجام شده در حوزه طراحی داخلی پرداختند. همچنین اشاره هایی به مواد و متریال بومی و طراحی پایدار در طراحی داخلی سخنرانی کردند. سپس تعداد زیادی از نمونه های طراحی های انجام شده و استفاده از موادهای مختلف با استفاده از تلفیق سنت و تکنولوژی های جدید اشاره و صحبت کردند.
آقای مهندس شافعی یکی از برجسته ترین طراحان معماری که در آثارشان طراحی مبلمان هم به چشم می خورد، شروع به سخنرانی در مورد تکنولوژی تبدیل نی به چوب و طراحی مبلمان های خاص با این تکنولوژی نمودند. در ابتدای سخنانانشان اشاره ایی به گذشته طراحی مبلمان ایران در دوران های مختلف مانند دوره هخامنشیان و دوره های اسلامی داشتند و نیاز تحقیق در این حوزه را حائز اهمیت دانستند. مهندس شافعی، معماران برجسته ایی را که هم طراحی معماری و هم طراحی مبلمان انجام داده اند را معرفی کردند و گفتند: طراح باید تمام خانه را اعم از معماری و مبلمان و اکسسوری های منزل را انجام دهند.
آقای دکتر اژدری مترجم کتاب فرایندهای طراحی به مدت ۲۰ دقیقه خلاصه ایی از این کتاب را توصیف و معرفی نمودند. ایشان گفتند: این کتاب دستاوردی از طراحان دانشگاه دلف هلند است و ترجمه ایی از کتاب اصلی است. این کتاب اشاره ایی در مورد تعامل طراحی صنعتی و معماری داخلی است که در این همایش رونمایی شد.
جناب آقای دکتر استفانو فولسا پس از استراحت یک ساعته، ضمن تشکر از دعوت در باب نکات مشترک ایران و ایتالیا صحبت کردند و در مورد هویت اشیاء سخنرانی نمودند. همچنین به ارتباط بین هویت اشیاء و هویت فضا سخن گفتند. همچنین ایشان به عملکرد احساسی و فضاها که می تواند در زندگی انسان ها نقش داشته باشد، اشاره نمودند. دکتر استفانو و فولسا گفتند: فضا های داخلی و خارجی با هم در ارتباط هستند و دیزاین شناختی از مسائل روز مانند فرهنگ، اجتماع و نورپردازی و ... دارد. ایشان نمونه های زیادی از طراحی های ایتالیا که در دانشگاه فلورانس طراحی شده اند را نشان دادند و در مورد تفاوت معماری و معماری داخلی صحبت کردند و بیان کردند که معماری، معماری داخلی و طراحی اشیاء کاملا در ارتباط هستند.
پس از سخنرانی دکتر فولسا یک پنل تخصصی ارائه مقالات طبق زمانبندی شروع و همراه با پرسش و پاسخ توسط حاضرین و اساتید پنل داوری به پایان رسید.