همایش تحقیق و پژوهش در آلمان به ابتکار مدیریت همکاریهای علمی بین المللی دانشگاه الزهرا و با هدف معرفی گرنت ها و بورس های پژوهشی موسسه های پژوهشی آلمان و در جهت ارتقا اطلاعات اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، در تاریخ دوم آبان ماه 1397 در تالار دکتر توراتی دانشگاه الزهرا برگزار شد. در این همایش دکتر سعید بلالایی نماینده بنیاد الکساندر هومبولت، احمد کشاورزی نماینده موسسه تبادل دانشگاهی آلمان، و پیام پارسی زاده مدیر دیپلماسی علمی معاونت علمی و فناوری بنیاد علم ایران (صندوق حمایت از پژوهشگران کشور) به معرفی امکانات ارائه شده توسط موسسه های آلمانی برای حمایت از پژوهشهای علمی پرداختند.
در آغاز همایش دکتر پریچهر حناچی مدیر همکاریهای علمی بین المللی دانشگاه طی سخنانی به معرفی ساختار و نحوه سیاستگذاری همکاریهای بین المللی دانشگاه الزهرا و تشکیل کارگروههای همکاری بین المللی، به معرفی اجمالی عملکرد بین الملل دانشگاه پرداخت. وی با تاکید بر سیاست دانشگاه الزهرا مبنی بر اجرایی سازی همکاریهای بین المللی در جهت ارتقائ آموزشی و پژوهشی دانشگاه، ارائه بورسهای پسادکترای بین المللی شامل پژوهشگران ایرانی غیرمقیم و غیرایرانی، افزایش پذیرش و دانشجویان بین المللی در دانشگاه، فعالیت مرکز آزفای دانشگاه الزهرا، نمایندگی انستیتو پوشکین برای آزمون بسندگی و اعطای مدرک بین المللی زبان روسی در دانشگاه الزهرا و نیز برگزاری دوره دکتری مشترک با دانشگاه گرونینگن هلند را برشمرد.
در ادامه دکتر بلالایی درمورد بورسها و گرنتهای بنیاد هومبولت برای گسترش تحقیقات و حمایت از محققان برجسته، سخنرانی نمود. وی گفت: از سال تاسیس بنیاد هومبولت (1953) تاکنون تعداد 28000 نفر از محققان از 40 کشور جهان از بورسها استفاده کرده اند که درمیان آنان 55 نفر از برندگان جایزه نوبل وجود دارند. بورسیه های این بنیاد مختص پژوهشهای پسادکتری است و برای خانم ها شانس ویژه ای در نظر گرفته شده است. قدم اول برای استفاده از گرنت بنیاد هومبولت یافتن پژوهشگر همکار در یکی از دانشگاهها یا موسسه های پژوهشی آلمانی است. وی همچنین افزود: برای کشورهای در حال توسعه بورسیه "جرج فورستر" ویژه فارغ التحصیلان دکتری به مدت 5/1 سال ارائه می شود. از سال 2005 تا 2017 تعداد 171 نفر از محققان ایرانی از این بورسیه استفاده کرده اند.
احمد کشاورزی نماینده موسسه تبادل دانشگاهی آلمان نیز ضمن معرفی اجمالی تحصیل و پژوهش در آلمان، ارتباط تنگاتنگ دانشگاه و صنعت و جذب دانش آموختگان در بازار کار را از مزایای نظام دانشگاهی آن کشور دانست. وی دریافت پذیرش دکتری از یکی از دانشگاههای آلمانی و کسب مدرک زبان تافل یا آیلتز را دو شرط اصلی دریافت بورس دکتری از موسسه تبادل دانشگاهی آلمان معرفی کرد. موسسه مذکور در سال گذشته تعداد 985 بورسیه به محققان ایرانی برای پژوهش در آلمان و تعداد 197 بورسیه پژوهشی به محققان آلمانی برای پژوهش در ایران اعطا نموده است. همچنین فرصتهای مطالعاتی شش ماهه برای دوره دکتری و سه ماهه برای اعضای هیات علمی از دیگر امکانات موسسه مزبور است.
سخنران بعدی برنامه پیام پارسی زاده مدیر دیپلماسی علمی معاونت علمی و فناوری بنیاد علم ایران بود. وی بنیاد علم ایران را بالاترین حامی پژوهش در کشور معرفی نمود که در قالب کارگروهها و در چهارچوب اولویتهای پژوهشی دوسالانه کشور، برنامه های حمایت از رساله های دکتری و پژوهشهای پسادکتری و نیز اعطای گرنت تشویقی به پژوهشگران ایرانی غیرمقیم برای بازگشت به ایران، حمایت از کرسی های پژوهشی با معرفی پژوهشگران برتر، تعریف دوره های پسادکترای بین المللی با ارائه پروپوزال مشترک با مراکز پژوهشی خارجی، و همچنین حمایت از رویدادهای بین المللی در دانشگاههای کشور را به انجام می رساند.
در ادامه همایش که با استقبال قابل توجه دانشجویان، استادان و پژوهشگران دانشگاه الزهرا و سایر دانشگاهها مواجه شد، سخنرانان به پرسشهای حاضران پاسخ دادند. سپس هدایایی به رسم یادبود از سوی مدیریت همکاریهای علمی بین المللی دانشگاه به میهمانان همایش اهدا شد.