همایش علمی بین المللی با عنوان تعاملات دانشگاهی و آموزش، محور توسعه پایدار ایران و افغانستان با هدف ایجاد همگرایی و افزایش سطح تبادلات علمی و فرهنگی میان متخصصان دو کشور و یافتن راهکارهای مناسب جهت رسیدن به توسعه پایدار و از میان بردن موانع و چالش های موجود روزهای ۱-۲ اسفند ماه در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد.
در این همایش مسئولینی از وزارت علوم، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دانشگاه تهران، دانشگاه الزهراء دانشگاه گیلان، دانشگاه بیرجند، دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشگاه کابل، دانشگاه قندهار، دانشگاه غرجستان، دانشگاه تعلیم و تربیت شهید استاد ربانی، دانشگاه بامیان، دانشگاه ننگرهار، دانشگاه راه سعادت، دانشگاه ابن سینا و بنیاد ملی نخبگان افغانستان حضور داشتند. از دکتر مهدی سیف برقی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه، و خانم دکتر پریچهر حناچی مدیر همکاری های بین المللی دانشگاه، و دکتر مرضیه اسکندری مسئول میز افغانستان، در این همایش شرکت داشتند.
با توجه به اهمیت آموزش عالی و نقش دانشگاهها در سرعت بخشی به فرآیند توسعه پایدار و جایگاه تأثیر گذار دانشگاه از منظر علمی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، دانشگاه سیستان و بلوچستان با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دومین دور گفتگوهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی افغانستان را با عنوان تعاملات دانشگاهی و آموزش؛ محور توسعه پایدار ایران و افغانستان» با حضور دانشگاهیان و متخصصان دو کشور برگزار کرد. دور اول این نشست ها در آبان ماه ۱۳۹۶ در دانشگاه کابل برگزار شده بود.
در آئین افتتاح این همایش که در تالار امام رضا در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد، سرکنسول جمهوری اسلامی افغانستان در زاهدان، رایزن فرهنگی ایران در افغانستان، روسا و استادان تعدادی از دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان، استادان، معاونان و مدیران تعدادی از دانشگاههای کشور، استادان حوزه دارالعلوم زاهدان و مسئولین سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی شرکت داشتند. در نشست نمایندگان اعضای مجمع گفتگوهای فرهنگی ایران و افغانستان تعیین هیات تحریریه فصلنامه و تاسیس صندوق مشترک تعیین اعضای دبیرخانه بحث و تبادل نظر صورت گرفت ، و مدیر مسئول فصلنامه از دانشگاه سیستان و بلوچستان انتخاب شد و دانشگاههای الزهرا و بیرجند و بامیان و قندهار جهت معرفی عضو برای شورای سردبیری اعلام آمادگی کردند.
در ادامه مسئولینی از دانشگاههای دو کشور با معرفی مختصری از دانشگاه خود، به ارائه برنامه ها و بررسی برخی موانع در افزایش همکاری های مشترک پرداختند. در این خصوص، دکتر سیف برقی، نماینده رئیس محترم دانشگاه الزهرا در این همایش، با معرفی امکانات و رشته های دانشگاه الزهرا و ارائه آمار، به مزایا و تسهیلاتی چون طرح پشتیبان برای دانشجویان بین الملل در دانشگاه الزهرا اشاره کردند. سپس فیلم کوتاهی از معرفی دانشگاه الزهرا در سالن به نمایش درآمد.
پس از مراسم افتتاحیه، مسؤلين دانشگاه الزهرا با روسای چند دانشگاه از کشور افغانستان از جمله دکتر احمدی، رئیس محترم دانشگاه راه سعادت در شهر مزار شریف، و دکتر نظری، رئیس دانشگاه غرجستان دکتر احمدی، و رئیس دانشگاه ابن سینا ملاقات و
بر اجرایی سازی تفاهم نامه های امضا شده تاکید شد. همچنین مسئولین دانشگاه الزهرا با دکتر احدی، معاون علمی دانشگاه کابل، دکتر سید اکرام هاشمی معاون محترم دانشجویی دانشگاه ننگرهار و دکتر حیدر احمدی رئیس محترم دانشگاه راه سعادت ملاقات و به جزییات پذیرش دانشجو در دانشگاه الزهرا اشاره کردند. پیش از مراسم اختتاحیه، خانم دکتر اسکندری نماینده دانشگاه الزهرا، پس از معرفی رشته ها و امکانات دانشگاه و با اهدای لوح و ارائه کاتالوگ های معرفی دانشگاه به روسای محترم دانشگاههای تعلیم و تربیت شهید استاد ربانی و بامیان، بر افزایش همکاری های دو جانبه و اجرایی سازی تفاهم نامه موجود تاکید کرد.