طی رایزنیهای دوجانبه بین جمهوری اسلامی ایران و کشور هندوستان، «مرکز ملی مد و فشن تکنولوژی» هند از اساتید ایرانی جهت شرکت در این مرکز در راستای گسترش تعاملات فیمابین علمی بینالمللی دعوت نموده است. متخصصان طراحی لباس ایرانی در زمینههای علمی، طراحی و برندسازی نیز در این رویداد حاضر شدند و از دکتر مریم مونسی سرخه، عضو هیأت علمی گروه طراحی پارچه و لباس دانشکده هنر دانشگاه الزهرا(س) دعوت شده است تا به عنوان سخنران و ارائهدهنده تجربیات خود حضور یابند.
نخستین برنامه علمی این رویداد، بازدید از بزرگترین مرکز دانشگاهی مد و فشن تکنولوژی هند بود. در این برنامه دکتر مریم مونسی سرخه و دکتر شهین پزشکی در حضور حدود ۲۰۰ دانشجوی طراحی لباس و اساتید دانشگاه به ایراد سخنانی پرداختند. سخنان دکتر مونسی سرخه در حوزه نمایش لباس به عنوان دستاورد هویت فرهنگی در هر کشور بود که با بررسی نظرات جامعهشناسان، به وجوه اشتراک و افتراقِ نظر ایشان در البسه سنتی ایران و هند پرداخت و دو کتاب خود را با نامهای"سواد بصری در پوشاک"و"نقشمایههای انسانی در منسوجات ایرانی"را به مقام عالی دانشگاه اهدا نمودند. دکتر پزشکی نیز به تبیین اشتراکات تکنیکی سوزندوزی ایران و هند نظر داشت.
در خلال این برنامه، تیم همراه ایرانی به بازدید از بخشهای مختلف پرداختند. همچنین در بخش نمایشگاهی، آثار طراحان ایرانیِ در تعامل با کشور هندوستان به صورت گروهی به نمایش گذاشته شد. این رویداد به دعوتCD Foundation از طرف دولت هند با هماهنگی رایزن فرهنگی ایران در هندوستان و موسسه مد و لباس هند از کشور ایران انجام شده است. هفته مد ایرانی در هندوستان، با ارائه ۴۰ دست لباس فاخر ایرانی انجام میگیرد که این البسه توسط ۱۳ طراح ایرانی با منابع الهام گرفته از فرهنگ ایرانی و شاخصهای متعدد آن اجرا شده است.
معماری ایرانی، سوزندوزی ایرانی، فرش ایرانی، اشتراکات تفکراتی ایرانی و هندی و پارچههای اصیل ایرانی، همگی در تفکرات طراحان و اجرای آثار ایشان، هویداست. بارش ذهنی طراحان و سپس مجموعهسازی آثار با شاخصهای سبکی مختص به هر طراح، تحت نظارت و راهبری منتورهای متخصص صورتگرفته است. طراحی پارچه و سوزندوزیها، با دقتنظر بالا و با هنرنماییِ دستان دختران ایرانی بوده و طراحی فرم کلی البسه در جهتِ مدرنسازیِ سنن ایرانی میباشد. و در نهایت، کیفیت بالای دوخت البسه و الگوسازی دقیق، خلق یک اثر کمنظیر را رقم زده است.
اولین نمایش زنده طراحان لباس ایرانی در تاریخ 30 بهمن 1402 (۱۹ فوریه ۲۰۲۴) در هتل پارک حیدرآباد هندوستان و با حضور صاحبان برندهای برتر هندی، مجموعههای فعال در مد و لباس هند، اساتید و فعالان و ترندسازان دانشگاهی حوزه منسوجات و البسه و جمعی از علاقمندان در ساعت ۱۹ برگزار شد. در ابتدای برنامه، آقای دکتر فرید، رایزن فرهنگی ایران در هند، از نمایشگاه خوشنویسی، جشنواره غذا و رویداد مد ایرانی به عنوان رویدادهای فرهنگی در چند روز اخیر، یاد کردند و زنان ایرانی را نماینده ایران دانستند که به خوبی، وضعیت یک کشور اسلامی را بیان میکنند. همچنین، دکتر پزشکی درباره ارتباط میان فرهنگی ایران و هند از طریق پارچه ها و نمادهای رمزآلود فرهنگی نقوش، به سخنرانی پرداختند. وی، لباس را زبان دوم وجود انسان معرفی کردند که بیانگر اعتقادات قومی میباشد. سپس دکتر مونسی سرخه از نحوه اجرای نمایش و نوع آثار سخن گفتند و برقراری رابطه علمی میان دوکشور را باعث ایجاد اثرات ارزشمندی دانستند.
در، برنامه بعدی به دعوت از ریاست دانشگاهAAFT، پروفسور سندیپ ماروا، میزبان این نشست و سخنرانی علمی بودند. راس ساعت11 در دانشگاه در شهر نویدا (در نزدیکی دهلینو) مراسمی رسمی، تدارک دیده شد که با ژوژمان دانشجویان رشته طراحی لباس و طراحی صنعتی با اعلام بیانیههای هر طرح برگزار گشت. پروفسور سندیپ سخنانی با مضمون خوشامدگویی و تقاضای همکاری و تعاملات علمی مشترک میان دانشگاههای ایران و هند بیان کردند. در ادامه، خانم دکتر پزشکی، ضمن تشکر، برگزاری ورکشاپهای مشترک را مطرح نمودند. سپس، دکتر مونسی سرخه، ضمن تشکر از استقبال اساتید و نیز نمایشگاههای دانشجویی، درخواست برگزاری کنفرانسهای علمی و عملی مشترک را طرح نمودند. همچنین، ایران را مانند هند، کشوری با جاذبههای توریستی بالا دانسته که ریشههای فرهنگی آنها، باعث ایجاد فرمهای یکسان بصری شده که در منسوجات و البسه دیده میشوند. در خاتمه، وی کتاب «سواد بصری در پوشاک» خود را به رسم یادگار به ریاست دانشگاه تقدیم نمود.
پس ازمراسم افتتاحیه، نشست سخنرانی علمی اساتید آغاز گشت که در آن از دکتر مونسی سرخه دعوت به سخنرانی گشت. ایشان، به واسطه جمع زیاد دانشجویان، عناصر بصری پارچههای دوره صفوی را که همعصر با دوره گورکانی هندی است، ریشهیابی کرده و درباره فرم و رنگ آنها صحبت کرده و عناصری که باعث ایجاد اشتراکات فرمها در هنر ایران و هند شده را تشریح نمودند. در خاتمه، دکتر مونسی سرخه از اساتید جهت حضور در برنامه های مشترک و نیز رویدادهای فرهنگی در ایران دعوت نمودند.
در خلال رویداد لباس ایرانی در هند، سکوی فروش البسه طراحان و برخی برندها در محل رایزنی ج.ا.ایران در دهلینو برقرار شد که شامل البسه و ملحقات با سبک مدرن و تزیینات نقاشی، چاپ و سوزندوزی بود. در تاریخ 27 فوریه 2024، سفیر برونئی و همسر وی به همراه سرکنسولگری سنگاپور و همسر ایشان از سکوی فروش دیدار کردند. دکتر فرید، رایزن فرهنگی ایران در هند، وجوه اشتراکات فرهنگی میان کشورهای ایران، برونئی و سنگاپور را عامل مهمی جهت ادامه فعالیت این کشورها برشمرد. سفرا نیز از حضور طراحان در کشورهای خود جهت نمایش آثار، استقبال کردند. پس از افتتاح رسمی نمایشگاه، البسه سنتی با قدمتی بالغ بر150سال و طراحیهای مدرن و آثار منتخب جهت فروش، مورد بازدید اعضا قرار گرفت.